Hoe werkt de Buurtwhatsapp

Wat is een Whatsapp-groep?

WhatsApp is een berichtensysteem op de mobiele telefoon wat gebruik maakt van een internet verbinding. Hierdoor hoefje geen kosten per bericht te betalen zoals bij een sms. Via WhatsApp wisselen inwoners onderling makkelijk en snel informatie uit, in de vorm van tekst maar ook bijvoorbeeld foto’s. Op deze manier blijven mensen waakzaam en kunnen op een snelle en efficiënte manier een groep mensen en/of de politie gewaarschuwd worden.

Hoe gebruikt u een Whatsapp-groep

  1. Een Whatsapp-groep (groeps-chat) wordt aangemaakt door één persoon, die tevens verder optreedt als de beheerder van de groep. Alleen de groepsbeheerder kan mensen toevoegen aan de Whatsapp-groep. Wanneer je een groep creëert, ben je dus automatisch beheerder van deze groep.
  2. Je hebt altijd controle over je deelname aan een groeps-chat door in een groep te blijven of de groep te verlaten wanneer je maar wenst. Onthoud dat de beheerder van de groep de enige deelnemer is die de mogelijkheid heeft om mensen toe te voegen. Mocht je dus vragen hebben over je deelname aan de groep of wens je toegevoegd te worden, dan moet je contact opnemen met de beheerder van de groep.

Spelregels Whatsapp-groepen (zonder gebruik Waaksamen)

Om een Whatsapp-groep optimaal te laten functioneren is er een aantal spelregels voor de deelnemers. Deze staan hieronder nader toegelicht:

  1. Deelnemers zijn woonachtig/gevestigd in de straat/buurt waar de groep opgericht wordt. Maak de groep niet te groot, (afhankelijk van de lengte van de straat maximaal enkele aangrenzende straten).
  2. WhatsApp is een burgerinitiatief. De politie komt alleen in actie wanneer zij direct een melding ontvangen.
  3. Gebruik de WhatsApp alleen indien het echt noodzakelijk en relevant is. Dus alleen bij verdachte zaken en noodsituaties en niet voor onderling contact/privéberichten.
  4. Laat door middel van een Whatsapp-bericht aan elkaar weten wanneer de politie gebeld is, hiermee voorkomen we dat de politiecentrale / 112 wordt platgebeld.
  5. Speel geen eigen rechter en overtreed geen regels/wetten. Laat dit aan de politie over.
  6. Probeer zo goed mogelijk signalementen van daders/verdachten te noteren, zoals geslacht, huidskleur, lengte en kleding. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken. Stuur desgewenst foto’s van de verdachten / voertuigen door.

Bij gebruik van de Waaksamen app worden de meldingen in Waaksamen  gedaan, waarbij de structuur van de melding wordt ondersteund door de app, waarna er de mogelijkheid is de ingevoerde melding door te zetten naar de buurt Whatsapp.

Buurt Whatsapp groepen in Dorst

November 2019 zijn in Dorst 17 buurt Whatsapp groepen actief, verdeeld over het hele dorp en de buitengebieden als Seters en Steenoven. Recentelijk zijn de groepen Spoorstraat en Oude Tilburgsebaan opgericht. Het totaal aantal deelnemers loop tegen de 600. De grootste groep kent plm. 100 deelnemers.

Dit zijn de actieve groepen:

1 Lariksstraat eo
Lariksstraat, Heiningen, Cypressenstraat, Cederstraat.
2 Rijksweg
3 M.S.B.P
Mispelstraat, Sparrenlaan, Blauwsparstraat, Pijnboomstraat
4 ST Jorisveld
5 Baarschotsestraat en Tuindorp
6 Dennenlaan
7 Galubastraat
8 De groentjes eo
Groenstraat, Leverstraat, Molenschotseweg
9 Over het spoor
De Vliert, De Wildert, De Elzent, Weth. van Dijklaan, Vijftig Bunderweg
10 Gen. Maczekstraat eo
Gen. Maczekstraat, Hazelaarstraat, Galubastraat, Broekstraat
11 Steenoven
12 Seters veilig
13 Kapelerf
14 St Franciscusstraat, Marcoenstraat

15 De Boswachterij
Waterjuffer, Bosuil, Boommarter

16 Spoorstraat, Plataanstraat

17 Oude Tilburgsebaan

Ben je nog geen deelnemer maar wil je wel aangesloten worden, een nieuwe groep starten of heb je andere vragen over de buurtpreventie, stuur dan een mail naar buurtpreventie@platformdorst.nl