Onderwerp: Nieuwjaars groet, Wijkgericht werken
Van: Gemeente Oosterhout <meervoorelkaar@oosterhout.nl>
Datum: 18-12-2020 13:21
Aan: info@buurtpreventie-dorst.nl

Nieuwjaars groet, Wijkgericht werken
De laatste van 2020Bekijk de webversie
Gemeente Oosterhout
Nieuws van
Wijkgericht werken
Beste mensen,
 
Op 1 oktober zijn we losgegaan. Met mij zijn drie nieuwe wijkmakelaars Kitty, Merijn en Carmen en de projectleider Schoon, Patricia druk bezig om (op)nieuw kennis te maken met u, onze collega’s en partners in de wijk. Daarnaast dragen we zoveel mogelijk informatie over aan elkaar. Ik hoop dat u Kitty, Merijn of Carmen al heeft gesproken. Soms face-to-face, maar wellicht ook via teams of de telefoon. We hadden de start van het wijkgericht werken anders voorgesteld, maar ook wij hebben helaas geen invloed op het coronavirus. Wel is het fantastisch om te zien en te horen hoeveel er leeft in Oosterhout. Hoe mensen voor elkaar klaarstaan en ondanks de beperkingen onverminderd Meervoorelkaar krijgen. Betrokken inwoners zetten zich in voor de buurt en realiseren samen met de gemeente Oosterhout veel buurtinitiatieven, van het inzaaien van grasveldjes, tot kerstverlichting, van bloembollen tot kwiek-routes. Ook blijft de gezamenlijke aandacht voor buurtpreventie en Oosterhout schoon een stevige basis in Oosterhout-stad en de kerkdorpen.
Aan het einde van 2020 en (hopelijk slechts) een deel van 2021 zullen we nog beperkingen ervaren, maar we blijven via alle mogelijke kanalen bereikbaar. Schroom niet om ons te bellen, face-timen, appen, mailen of een postduif te sturen :). Samen met u en onze collega’s gaan we graag door met onze missie: Oosterhout stukje voor stukje nog mooier maken.  

Met vriendelijke groet,
Ook namens Kitty, Merijn, Carmen en Patricia
 
Ferdy Naafs
Opgaveleider Wijkgericht Werken
(0646366852)
In deze nieuwsbrief:
 
  • Oud en nieuw; vuurwerk en Carbid
  • Vuilnisbakken
  • Kerstbomen
  • Ontwerp-omgevingsvisie
  • Communicatie
  • Bewonersinitiatieven
  • Ratten
  • LSA
  • Aanmelden / afmelden nieuwsbrief
Oud en Nieuw zonder vuurwerk en carbid

Dit jaar vieren we een Oud en Nieuw zonder vuurwerk. Voor veel Oosterhouters is dat een flinke teleurstelling. Maar in deze bijzondere periode is het nodig om vuurwerkslachtoffers en daarmee extra druk op de zorg te voorkomen. Daarom kiezen we er in Oosterhout ook voor om een verbod op carbid in te stellen. De gemeenteraad heeft dit op 15 december besloten.

Het afsteken van vuurwerk zorgt jaarlijks voor extra drukte op de spoedeisende hulp, in de huisartsenposten en voor de handhavers. Afgelopen Oud en Nieuw werden in Nederland 1300 mensen behandeld voor vuurwerkletsel. Maar ook hulpverleners zoals politie en BOA’s moeten tijdens de jaarwisseling vaak optreden bij vuurwerkincidenten. Door het Coronavirus is voor hen de werkdruk al hoog. Daarom heeft het kabinet besloten dat tijdens deze jaarwisseling 2020-2021 geen vuurwerk verkocht en afgestoken mag worden.

WEL FOP- EN SCHERTSVUURWERK
Het tijdelijk vuurwerkverbod geldt voor het verkopen, vervoeren (lopend, rijdend of anderszins over straat) en afsteken van vuurwerk. Fop- en schertsvuurwerk (categorie F1-vuurwerk) is nog wel toegestaan. Dit zijn bijvoorbeeld sterretjes, knalerwten trektouwtjes, Bengaals vuur, Bengaalse lucifers, fonteinen voor gebruik binnenshuis en buitenshuis, kerstcrackers en confettibommen. Dit vuurwerk is het hele jaar te koop en mag vanaf 12 jaar worden gebruikt.
Dit vuurwerk wordt ook wel eens kindervuurwerk genoemd, maar die naam is niet terecht. Ook dit vuurwerk kan gevaarlijk zijn. Daarom geldt het advies om een vuurwerkbril en aansteeklont te gebruiken en voldoende afstand te houden. Verder merken we dat dit vuurwerk nu massaal ingekocht wordt. We doen hierbij een oproep aan de ouders om dit vuurwerk onder begeleiding af te steken.

CARBID
In Oosterhout geldt ook een tijdelijk algeheel verbod op carbid schieten. Dit was voorheen onder strikte voorwaarden mogelijk in het buitengebied. De gemeenteraad heeft dit nu echter volledig verboden in de hele gemeente.

CONTROLEREN
Natuurlijk zijn politie en BOA’s ook rondom deze Oud en Nieuw in Oosterhout aanwezig om de veiligheid te bewaken. Zij controleren ook op verkoop, vervoer en afsteken van vuurwerk en carbid. Afhankelijk van hoe zwaar de overtreding is, krijgt de dader een boete of gevangenisstraf. De minimale boete is € 100 en een aantekening in het strafblad. De gevangenisstraffen kunnen flink oplopen. Jongeren tussen 12 en 18 jaar kunnen bij minder zware overtredingen ook een Halt-straf krijgen.

Je helpt politie en BOA’s door vuurwerkoverlast te melden. Want hoe meer inwoners een melding maken, hoe beter we overlastlocaties in kaart krijgen, een patroon kunnen herkennen en erop kunnen anticiperen. De overlastgevers op heterdaad betrappen is lastig; zodra de melding binnen is, is de groep al vaak gevlogen. De boa’s werken samen met de politie en jongerenwerk om de overlast aan te pakken. Dat doen ze ook met preventieve acties.
Vuurwerkoverlast melden kan op verschillende manieren:
  • Bel de politie (0900-8844) of bel Meld Misdaad Anoniem (0800-7000)
  • Gebruik de WaakSamen app
  • Is er sprake van spoed of acute noodzaak? Bel dan 112.
 
Ziet u schade in de openbare ruimte, bijvoorbeeld van verkeersborden of prullenbakken? Dan helpt u ons door dat te melden. U kunt dat doen via MijnGemeente App.
Ook dit jaar zullen de prullenbakken op 31 december weer afgesloten worden met een vuurwerk klep. 
Kerstboom eruit en dan?

Inleveren bij de milieustraat
Kerstbomen kunt u gratis inleveren bij de milieustraat in Oosterhout (Wilhelminakanaal-Oost 7). De milieustraat is geopend op maandag van 12.30 uur - 16.30 uur en van dinsdag tot en met zaterdag van 8.00 uur - 16.30 uur. 

Huis-aan huis ingezameld 
Na oud en nieuw worden kerstbomen huis-aan-huis ingezameld. U kunt uw kerstboom dan op de aanbiedplaats bij u in de buurt aanbieden.

Donderdag 7 januari
Dammenbuurt, Staatsliedenbuurt, Schildersbuurt, Larenbuurt, Donkenbuurt, Sterrenbuurt, Kruidenbuurt en Beemdenbuurt. 

Vrijdag 8 januari
Vogelbuurt, Kastelenbuurt, Centrum, Molenbuurt, Leijsenakkers en Slotjes.

Maandag 11 januari
Oosteind, Dorst, Bloemenbuurt, Schrijversbuurt en Natuurkundigebuurt.

Dinsdag 12 januari
Componistenbuurt, Warande, Den Hout, Vrachelen, Markant, Houthaven, Kanaleneilend, Oud-West, de Kreek en de Contreie.

Kerstboomverbrandingen en versnippering
Vanwege Corona zal er dit jaar geen kerstboomverbranding plaats vinden. 
Ontwerp-Omgevingsvisie begin 2021 ter inzage


Naar alle verwachtingen treedt per 1 januari 2022 de Omgevingswet in werking. Deze wet bundelt maar liefst 26 wetten tot één wet. Als eerste stap naar deze nieuwe wet wil de gemeente Oosterhout een Omgevingsvisie vaststellen. Een visie waarin wij samen met onze inwoners de belangrijkste opgaven voor Oosterhout benoemen. Opgaven waar we, na vaststelling van de Omgevingsvisie, samen met de dorpen, wijken en buurten verder invulling aan gaan geven. En waarvan enkele zelfs al zijn opgestart, denk hierbij aan de energie-transitie of wijkgericht werken.
 
Inmiddels is er veel werk verzet om te komen tot een Omgevingsvisie. Zo zijn er sessies geweest met de raad en het college. En zijn er rond de zomer gesprekken gevoerd met lokale belangenorganisaties, verenigingen, ketenpartners en medeoverheden. Hierbij hebben maar liefst 44 verschillende organisaties deelgenomen aan 20 verschillende gesprekstafels. En 23 organisaties hun bijdrage schriftelijk geleverd. Op 23 november 2020 heeft het college kennis genomen van alle informatie die is opgehaald en op basis daarvan besloten de Omgevingsvisie op onderdelen aan te passen.
 
Op dit moment wordt het besluit van het college verwerkt in een ontwerp-Omgevingsvisie. Als dat is gedaan, zal het ontwerp van de Omgevingsvisie begin 2021 voor de duur van 6 weken ter inzage worden gelegd. Op dat moment krijgt eenieder de gelegenheid schriftelijk en mondeling te reageren op de Omgevingsvisie. Wanneer dat moment zal zijn en op welke wijze u uw inbreng kan leveren zal te zijner tijd bekend worden gemaakt in het weekblad Oosterhout en op de internetpagina van de gemeente Oosterhout.
Communicatie

Een nieuwe werkwijze vraagt ook om een goed communicatieplan. Op dit moment wordt hier druk aan gewerkt en we verwachten dit in het nieuwe jaar uit te kunnen rollen.

Een onderdeel van het communicatieplan is sociale media. Twee wijkmakelaar zijn aan het testen met facebook en instagram of dit van toegevoegde waarde is in de communicatie met de wijken. We horen graag hoe jullie erover denken. Klik op onderstaande knop om mee te doen aan de poll. De resultaten delen we in de volgende nieuwsbrief.
Social media poll
2021 een mooi vooruitzicht
Bloeiend Buys Ballot
Hondenuitlaat Holtroplaan
Bomen als geluidswal Bovensteweg
Oosterhout Bloeit in Den Hout
Lekker zitten op de Sociale Sofa Oosteind
En nog vele anderen.......

Mooie foto's van jullie bewonersinitiatief kan je mailen naar meervoorelkaar@oosterhout.nl
Eenden voeren? Liever niet.

Met name uit Dommelbergen krijgen we steeds vaker signalen over brutale ratten. Dit komt onder andere door de hoeveelheid voedsel dat buiten rondslingert. En waar voedsel is, zijn vaak ook ratten.
 
Het voeren van eendjes of andere vogels, is een leuke bezigheid. Maar door de zachte winters hebben de dieren genoeg eten, waardoor ze onze traktaties laten staan. Alles wat blijft liggen, wordt dankbaar opgegeten door ratten.
 
De gemeente is verantwoordelijk voor de preventie en bestrijding van ratten in de openbare ruimte, maar inwoners kunnen helpen door bijvoorbeeld geen eenden meer te voeren.

Heb je last van ratten op je eigen terrein? Meld dit dan via het KAD op www.kad.nl
Het LSA is de landelijke vereniging voor innovatief bewonersinitiatief. Wij zijn LSA bewoners. Een vereniging van actieve bewonersgroepen door het hele land die zich inzetten voor hun buurt. Zo runnen bewonersgroepen bijvoorbeeld buurthuizen, lokale fondsen of onmisbare ontmoetingsplekken. Ze werken aan een eerlijke en sociale energietransitie. Sommige bewonersinitiatieven groeien uit tot BewonersBedrijf of WijkBV en creëren mét en vóór buurtbewoners sociale werkplekken in het hart van de gemeenschap. Wil je meer weten over LSA kijk dan op de website LSAbewoners
Aandacht voor elkaar
Aanmelden / afmelden nieuwsbrief

Stuur deze nieuwsbrief ook zeker door naar je netwerk. Onder aan de nieuwsbrief in de colofon kunnen geïnteresseerden zich ook aanmelden. 
Gemeente Oosterhout | 14 0162