Ook dit jaar vieren we een Oud en Nieuw zonder vuurwerk. Voor veel Oosterhouters en Dorstenaren is dat een flinke teleurstelling. Maar in deze bijzondere periode is het nodig om vuurwerkslachtoffers en daarmee extra druk op de zorg te voorkomen. Daarom heeft de gemeente Oosterhout deze poster gepubliceerd.

Het afsteken van vuurwerk zorgt jaarlijks voor extra drukte op de spoedeisende hulp, in de huisartsenposten en voor de handhavers. Afgelopen Oud en Nieuw werden in Nederland 1300 mensen behandeld voor vuurwerkletsel. Maar ook hulpverleners zoals politie en BOA’s moeten tijdens de jaarwisseling vaak optreden bij vuurwerkincidenten. Door het Coronavirus is voor hen de werkdruk al hoog. Daarom heeft het kabinet besloten dat ook tijdens de komende jaarwisseling geen vuurwerk verkocht en afgestoken mag worden.

Natuurlijk zijn politie en BOA’s ook rondom deze Oud en Nieuw in Oosterhout (en Dorst) aanwezig om de veiligheid te bewaken. Zij controleren ook op verkoop, vervoer en afsteken van vuurwerk en carbid. Afhankelijk van hoe zwaar de overtreding is, krijgt de dader een boete of gevangenisstraf. De minimale boete is € 100 en een aantekening in het strafblad. De gevangenisstraffen kunnen flink oplopen. Jongeren tussen 12 en 18 jaar kunnen bij minder zware overtredingen ook een Halt-straf krijgen.

Je helpt politie en BOA’s door vuurwerkoverlast te melden. Want hoe meer inwoners een melding maken, hoe beter we overlastlocaties in kaart krijgen, een patroon kunnen herkennen en erop kunnen anticiperen. De overlastgevers op heterdaad betrappen is lastig; zodra de melding binnen is, is de groep al vaak gevlogen. De boa’s werken samen met de politie en jongerenwerk om de overlast aan te pakken. Dat doen ze ook met preventieve acties.
Vuurwerkoverlast melden kan op verschillende manieren:

  • Bel de politie (0900-8844) of bel Meld Misdaad Anoniem (0800-7000)
  • Gebruik de WaakSamen app
  • Is er sprake van spoed of acute noodzaak? Bel dan 112.

Ziet u schade in de openbare ruimte, bijvoorbeeld van verkeersborden of prullenbakken? Dan helpt u ons door dat te melden. U kunt dat doen via MijnGemeente App.