Hallo allen,

Zoals jullie misschien al vernomen hebben zal het goederenvervoer vanaf 13 december met ongeveer 100 treinen per week gaan toenemen, dit over de Brabantroute. We hebben uiteraard meteen vragen gesteld aan Prorail over dit besluit. 24 Augustus zal er een teams meeting zijn met Prorail. Ik (Dorst Trilt), Bart (Rijen Trilt) en Annie (Oisterwijk Trilt) zijn hiervoor uitgenodigd. We zullen Prorail heel duidelijk maken dat we dit wederom niet zomaar gaan accepteren, waarschijnlijk tegen beter weten in, maar niets doen is voor ons geen optie. We hebben contact gezocht met de media. AD, BD en BNdestem plaatst al 2 weken in de zaterdagbijlage reportages over giftreinen, as zaterdag volgt een derde reportage hierover. Vanmorgen heeft Omroep Brabant een reportage gemaakt in Oisterwijk. Dit wordt morgen op de site geplaatst en er zal een uitzending zijn op tv. Annie en ik hebben ons kunnen uitspreken over hoe we de uitbreiding van het goederenvervoer ervaren.

De strailoverweg die er gaat komen in week 5 2021 zal hopelijk een flinke verbetering zijn, al is het alleen maar omdat er nu plannen zijn om deze zo aan te passen dat er een afzonderlijke overgang komt voor voetgangers, dit zou het duidelijk veiliger maken. Wat het voor de trillingen en geluid gaat betekenen is nog niet zeker. Deze mogelijke verbetering zal dan duidelijk moeten worden voor een brede cirkel woningen rondom de overgang. De nieuwbouwwijken Tuindorp en Boswachterij, en in de toekomst Dorst Oost, evenals al de andere woningen die buiten deze cirkel liggen hebben hier dus niets aan (behoudens de veiliger overgang). Dit is voor mij dan ook de reden om wederom het gesprek aan te gaan met Prorail. We moeten ons inzetten voor een geluidsarm en trillingsvrij spoortraject voor alle woningen die overlast ervaren. Dit niet alleen in Dorst, maar voor alle dorpen en steden langs de Brabantroute. Op landelijk niveau moeten we ons inzetten voor alle omwonenden van het spoor. De goede samenwerking die we hebben met Goederentreinen Nee (Vught eo) en RONA zijn hier een voorbeeld van. Ook vindt er overleg plaats tussen ons en de belangenverenigingen van het goederenvervoer. Dit klinkt tegenstrijdig, maar ik ga er vanuit dat overleg op vele fronten beter is dan geen overleg.

Het gevaar van de giftreinen wordt een belangrijk onderwerp dat we als Dorst Trilt met de gemeente en/of provincie moeten gaan bespreken. Gemeente is verantwoordelijk voor de veiligheid van haar inwoners.

Grote vraag is “gaan we hier ooit iets mee bereiken”. Antwoord hierop heb ik niet. Er gebeurt wel iets, de strailoverweg, maar te weinig om ons allen tevreden te stellen. Dus zit er niets anders op dan door te gaan, dit zullen we dan ook doen. ik wil jullie wijzen op de FB pagina van Dorst Trilt ( https://nl-nl.facebook.com/dorst.trilt ). Marcel beheert deze en zet hier regelmatig nieuws op. Meld je aan om goed op de hoogte te blijven.

Groeten,

Dion

Dorst Trilt